Meng de bloem, Vanillesuiker, zout en boter in een kom en snijd met 2 messen de boter tot erwtjesgrootte door het bloemmengsel. Voeg het ijswater toe en kneed er snel een samenhangend tarte tatin deeg van. Of gebruik een keukenmachine met messen hiervoor. Verpak het tarte tatin deeg in verhoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de taartvorm op een pannenonderzetter (de vorm kan erg heet worden).
Pel de perziken, halveer ze en verwijder de pit. Smelt in een koekenpan de boter, voeg suiker en water toe en breng het al roerend aan de kook, zodat de suiker oplost. Kook het mengsel nog 5 minuten door, zodat een goudgele siroop (roomkaramel) ontstaat. Schenk het mengsel in de taartvorm. Leg de perzikstukken met de bolle kant naar beneden in de karamel, snijd een laatste eventueel kleiner en vul de gaten op.
Leg het tarte tatin deeg op een ruim stuk bakpapier en duw het plat. Leg er een stuk bakpapier op en rol het deeg uit tot een dunne lap van 2-3 mm dikte en een cirkel van ca. 26 cm. Leg het deeg over de perziken en vouw de rand naar beneden (instoppen). Zet de taartvorm in het midden van de oven en bak de tarte tatin in 20 minuten goudbruin en gaar.
Baktijd: 20 Minuten
Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 200 °C
Temperatuur heteluchtoven: 180 °C
Leg een serveerschaal op de vorm en keer bord en vorm snel om, gebruik hiervoor de ovenwanten. Verwijder de vorm. Serveer de Tarte Tatin warm of koud met een eetlepel losgeklopte crème fraîche.
Vergelijkbare recepten
Taart
Taart
Taart