Begin een aantal uren of dag van te voren met het maken van de karamelsaus. Plaats het blikje in een diepe pan gevuld met water (verwijder eerst het etiket). Zorg dat het blikje onder water staat en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt breng je de temperatuur omlaag zodat je het water voortdurend tegen de kook aan houdt. Laat dit minimaal drie uur staan. Mocht het water onder de rand van het blikje dreigen te zakken, vul het water dan aan en breng weer tegen de kook. Na drie uur is je karamelsaus gereed. Voeg naar smaak een snufje (zee)zout toe.
Verwarm de oven op 160 graden. Mix de amandelspijs en de boter door elkaar. Mix één voor één de eieren er door. Meng de bloem met de speculaaskruiden, snuf zout en bakpoeder in een kom door elkaar en voeg dit toe aan het spijsmengsel. Klop tot een egaal beslag.
Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 160 °C
Temperatuur heteluchtoven: 140 °C
Vet de vorm in met wat boter. Doe het beslag in de vorm en strijk glad. Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Besprenkel ze met wat citroensap.
Leg ze in het beslag en druk ze er ietsjes in. Bestrijk de peren met wat gesmolten boter en bestrooi de hele speculaastaart met amandelschaafsel. Bak de speculaastaart in ca. 45 minuten gaar.
Baktijd: 45 Minuten
Verdeel daarna met een lepel de (gezouten) karamelsaus over de bovenzijde van de speculaas met perentaart.
Vergelijkbare recepten
Basis
Basis
Basis