Meng de kaneel en bruine basterdsuiker met de boter tot een smeuïge, smeerbare vulling. Als dit moeilijk gaat, kun je de boter iets opwarmen (au bain-marie).
Doe alle droge ingrediënten (tarwebloem, suiker, zout, droge gist) in een mengkom en voeg de melk, water en zachte boter toe. [Let op: afhankelijk van de kwaliteit van de tarwebloem kan de hoeveelheid melk iets meer of minder zijn. Houd daarom altijd wat achter en voeg dit indien nodig later toe.]
Meng alles eerst 1 minuut goed door elkaar op de laagste stand van de mixer.
Kneed het deeg vervolgens ongeveer 5 minuten op de middelste stand tot een glad en soepel deeg. Kneed het deeg daarna indien nodig met de hand verder.
Laat het deeg in de mengkom, afgedekt met plastic, ongeveer 5 minuten rusten bij kamertemperatuur.
Bestrooi een schoon aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van circa 20 cm breed en 40 cm lang.
Verdeel de vulling met een spatel over het deeg, laat aan de boven- en onderkant circa 2 cm vrij en bestrijk de onderkant licht met water.
Rol de deegplak van boven naar onder op zodat er een rol van circa 25 cm ontstaat. Druk het natgemaakte stukje deeg goed vast.
Snijd de deegrol met een nat kartelmes in 8 stukken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Druk de deegrolletjes plat tot ze een doorsnede van ongeveer 8 cm hebben
Leg een licht vochtige theedoek over de broodjes en laat de deegstukjes ongeveer 15 minuten rijzen tot het deegvolume ongeveer verdubbeld is.
Verwarm de oven 15 minuten voor.
Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 220 °C
Temperatuur heteluchtoven: 200 °C
Bak de kaneelbroodjes ongeveer 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Als de broodjes uit de oven komen, smeer dan de bovenkant van de kaneelbroodjes direct in met geklaarde boter zodat ze lekker lang zacht blijven.
Geklaarde boter maak je door de ongezouten boter langzaam op laag vuur te smelten. Schep het schuim eraf en giet de heldere vloeistof in een schone kom, waarbij je de vaste stoffen achterlaat.
Vergelijkbare recepten
Brood
Brood
Brood