Meng allereerst de kristalbloem, cacao, gist en 1 eetlepel basterdsuiker in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden. Schenk de helft van de melk in het midden van het kuiltje. Voeg de gesmolten boter en het opgeklopte ei toe. Meng met een houten lepel de melk, boter en ei voorzichtig door de bloem.
Schenk beetje bij beetje de rest van de melk toe en roer het voorzichtig door het deegje. Begin in het midden en pak steeds een beetje van de bloem erbij. Uiteindelijk heb je een beetje een kleverig, vochtig deegje in het midden van de kom.
Strooi een beetje bloem op het aanrechtblad. Leg het deeg er op en kneed het tot een glad en elastisch deeg. Blijf kneden tot het niet meer plakt en zijdezacht is. Je hoeft geen extra bloem meer toe te voegen, want hoe langer je kneed hoe droger het deeg wordt. Na ongeveer tien minuten heb je mooi deeg.
Doe het deeg in de kom. Dek het af met een schone theedoek en laat het op een kamertemperatuur (uit de tocht) rijzen tot, na ongeveer een tot anderhalf uur het deeg ongeveer twee keer zo groot is.
Zodra het donutdeeg is verdubbeld, kneed je het deeg nog een keer stevig door. Vorm het donutdeeg tot een bal en laat het 5 minuten rusten op het werkblad.
Verdeel het deeg in 15 stukken en maak van elk stukje een balletje. Laat het nog ongeveer 20 minuten, afgedekt met de theedoek, rijzen bij kamertemperatuur.
Verwarm de olie in een pan of frituurpan tot ongeveer 180 graden. Bak de chocoladeballetjes in ongeveer 4-5 minuten gaar. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
Als de donutballetjes nog warm zijn druk je het spuitmondje van het zakje Cake & Taart vulling Choco in het balletje en vul je de donutballetjes met chocolade.
Meng de vanillesuiker met de resterende basterdsuiker en rol de nog warme chocolade donut balletjes erdoorheen. Bedek ze volledig met het decoratieve suikerlaagje. Laat de balletjes vervolgens een half uurtje afkoelen op een rooster. Serveer de choco donut balletjes met een schaaltje resterende decoratiesuiker om te dippen.
Vergelijkbare recepten
Basis
Basis
Basis