Zeef de bloem boven een kom. Doe er de gist bij en meng dit zorgvuldig met de suiker, vanillesuiker en het zout. Voeg de gesmolten boter en de lauwe melk toe. Klop alle ingrediënten met de mixer eerst op de laagste, daarna op de hoogste stand in ca. 5 minuten tot een glad beslag. Als het deeg plakkerig is, voeg dan nog een beetje bloem toe. Let op dat het niet te veel is, het deeg moet zacht blijven.
Dek het deeg af met plasticfolie. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het twee keer zo groot is geworden. Kneed het deeg nog een keer door met de mixer op de hoogste stand.
Maak van tweederde van het deeg een rol van 45 cm lang. Snijd de rol in tien gelijke stukken (3 voor de kop en de hals en 7 voor de romp). Houd eenderde van het overgebleven deeg apart. Maak van tweederde ook een rol van 45 cm lang, snijd deze in 28 gelijke stukjes.
Vet een bakblik in en leg daarop alle stukjes deeg in de vorm van een haan. Rol voor de vleugels het deeg dun uit. Maak van de rest van het deeg kleine balletjes en leg deze als kam en snavel op de haan. Druk 1 rozijn of hazelnoot als oog in het deeg. Laat de haan op een warme plek rijzen, tot deze twee keer zo groot is. Druk 4 lege, ingevette halve eierschalen in de staart. Bestrijk de haan met melk en zet bak het brood in de oven. Verwijder de lege eierdoppen in de staart van de haan na het bakken en leg mooi geverfde eieren ervoor in de plaats.
Baktijd: 20 - 30 Minuten
Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 220 °C
Temperatuur heteluchtoven: 200 °C
Vergelijkbare recepten
Brood
Brood
Brood