Doe de bloem in een mengkom en meng het met de gist. Voeg de suiker, vanillesuiker, aroma, eieren, eigeel, gesmolten boter en melk toe. Meng het geheel met een mixer met deeghaken kort op de laagste stand en dan ongeveer 5 minuten op de hoogste stand tot een samenhangend deeg ontstaat. Dek de mengkom af met plasticfolie en zet het op een warme (tochtvrije) plaats totdat het deeg duidelijk zichtbaar is gerezen.
Baktijd: ongeveer 1 - 2 Minuten
Kneed het gerezen deeg even kort door en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm. Maak uit het deeg met een ronde steker (of de rand van een glas) cirkels met een doornsnede van ongeveer 5 cm. Bedekt de helft van de cirkels in het midden met een beetje jam. Bestrijk de randjes van deze cirkels met een beetje eiwit. Leg een andere cirkel (zonder jam) erop en druk de deegranden goed aan. Leg de cirkels op een met bloem bestoven bakplaat om te rijzen. Dek de cirkels af met plasticfolie. Laat de berlinerbollen rijzen, totdat ze duidelijk zichtbaar zijn gerezen.
Verhit de olie. Doe de bollen voorzichtig in de olie en zorg voor voldoende tussenruimte. Bak de bollen circa 1 minuut (met de deksel op de pan) tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai de bollen om en bak ze (met open deksel) aan de andere kant goudbruin. Laat de bollen op keukenpapier of een taartrooster uitlekken en iets afkoelen. Bestrooi de berlinerbollen met gezeefde poedersuiker.
Vergelijkbare recepten
Basis
Basis
Basis