Als je ooit in de keuken bent geweest om vanillestokjes uit te schrapen om puddingen te maken of vanillesuiker hebt gebruikt om vochtige cakes te maken, dan heb je ongetwijfeld wel eens gehoord van vanillepasta - het zit in kleine buisjes en staat met de rest op de bakplaat van de vanilleproducten. Maar wat zit er eigenlijk in deze buisjes vol met iets dat ‘vanillepasta’ heet? Waar is vanillepasta voor geschikt en kun je het zelf thuis maken? We vertellen je alles wat je moet weten.
Vanillepasta is meestal een pasta gemaakt van vanille-extract en geëxtraheerde vanillezaadjes en heeft de consistentie van een dikke siroop. De kenmerkende zwarte vlekjes in vanillepasta kunnen worden toegevoegd met behulp van geëxtraheerde vanillezaadjes.
Vanillepasta wordt voornamelijk gebruikt in zoet gebak, desserts en crèmes. De eenvoudigste manier om het af te meten, is met een theelepel - als je de lepel een beetje verwarmt, verandert dit de consistentie van de pasta, waardoor het gemakkelijker wordt om ermee te werken.
Het komt ook steeds vaker voor om hartige recepten te zien met een subtiele vanillesmaak. Als je vanillepasta in hartige gerechten gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kleine hoeveelheden gebruikt om een vleugje vanille te krijgen.
Geen vanillepasta bij de hand? Geen probleem. Hoewel bepaalde vanilleproducten geschikter zijn voor bepaalde recepten, kun je ze met een paar kleine aanpassingen vervangen.
Recept voor ca. 230 g vanillepasta
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
De zelfgemaakte vanillepasta is enkele weken houdbaar in een afsluitbare pot. Het is belangrijk om altijd een verse, schone lepel te gebruiken, omdat anders ongewenste ziektekiemen in de pasta kunnen komen.