Wist je dat vanille-extract en vanille-essence hetzelfde zijn? De inhoud van de flesjes die je op de bakafdeling vindt, wordt gebruikt om allerlei gerechten in keukens overal op smaak te brengen. Maar bevatten deze flessen eigenlijk het extract van echte vanille? Voor welke recepten is vanille-extract geschikt? En kun je zelf vanille-extract maken?
Vanille-extract wordt verkregen uit vanillestokjes. Omdat het wordt gewonnen uit de peulen zelf, bevat vanille-extract de natuurlijke aromatische componenten van vanille - in een sterk geconcentreerde vorm.
Het beste van vanille-extract: de delicate vanillesmaak maakt het ideaal voor een breed scala aan zoete recepten, zoals cakes en koekjes, desserts en koffiespecialiteiten. Vanille-extract is ook geschikt voor het maken van zelfgemaakt vanille-ijs, maar ook voor het maken van jam met een subtiele vanilletoon. Hartige saus maken? Voeg een theelepel vanille-extract toe om de smaak te versterken.
Hoewel vanille-extract wordt beschouwd als een allrounder in de bakwereld, kunnen in plaats daarvan andere vanilleproducten worden gebruikt met een paar kleine aanpassingen. Als u andere vanilleproducten wilt gebruiken ter vervanging van vanille-extract, moet u opletten met hoeveel u toevoegt.
Op een paar uitzonderingen na, bieden de meeste fabrikanten vanille-extract op alcoholische basis aan, aangezien alcohol meestal wordt gebruikt om het te extraheren.
Omdat vanille-extract een van de meest populaire vanilleproducten is, is het overal verkrijgbaar in supermarkten op de bakafdeling. Bewaar de kleine flesjes op een koele, donkere plaats.
Ingrediënten voor ca. 50 ml vanille-extract:
Method:
Eenmaal gedecanteerd in schone flessen, blijft het extract enkele weken op een koele, donkere plaats. Belangrijk: gebruik altijd schone lepels bij het werken met het extract om te voorkomen dat er bacteriën in komen.