Flag

Berlinerbollen

6 - 8 stuks
Gemiddeld
40
Wie kent ze niet? Berlinerbollen gevuld met zoete jam. Zo maak je de Berlinerbollen ze helemaal zelf.
Logo Image
Baktips
Je kunt de berlinerbollen na het bakken ook versieren met glazuur. Laat de berlinerbol goed afkoelen na het bakken.
Extra informatie
Een beetje meer informatie
Picture -
Picture -
BEOORDEEL DIT RECEPT
Wat vind je van dit recept?

Vergelijkbare recepten

Picture - Hero image

Ingrediënten

Bakgerei
plantaardige olie om in te frituren
poedersuiker
Voor het deeg
500 gbloem
1 zakjeDr. Oetker Gist
30 gsuiker
1 zakjeDr. Oetker Suiker met Vanillesmaak
1 tlDr. Oetker Aroma Amandelsmaak
2eieren
1eidooier
100 gmargarine (gesmolten)
125 mlmelk (lauwwarm)
Om te bestrijken
1eiwit
300 gjam naar keuze

Gemaakt met:

Picture - Dr. Oetker Gist
Picture - Dr. Oetker Suiker met Vanillesmaak
Picture - Dr. Oetker Aroma Amandelsmaak
1

Het berlinerbollen deeg

Doe de bloem in een mengkom en meng het met de gist. Voeg de suiker, vanillesuiker, aroma, eieren, eigeel, gesmolten boter en melk toe. Meng het geheel met een mixer met deeghaken kort op de laagste stand en dan ongeveer 5 minuten op de hoogste stand tot een samenhangend deeg ontstaat. Dek de mengkom af met plasticfolie en zet het op een warme (tochtvrije) plaats totdat het deeg duidelijk zichtbaar is gerezen.

Baktijd: ongeveer 1 - 2 Minuten

2

De berlinerbollen laten rijzen

Kneed het gerezen deeg even kort door en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm. Maak uit het deeg met een ronde steker (of de rand van een glas) cirkels met een doornsnede van ongeveer 5 cm. Bedekt de helft van de cirkels in het midden met een beetje jam. Bestrijk de randjes van deze cirkels met een beetje eiwit. Leg een andere cirkel (zonder jam) erop en druk de deegranden goed aan. Leg de cirkels op een met bloem bestoven bakplaat om te rijzen. Dek de cirkels af met plasticfolie. Laat de berlinerbollen rijzen, totdat ze duidelijk zichtbaar zijn gerezen.

3

Berlinerbollen bakken

Verhit de olie. Doe de bollen voorzichtig in de olie en zorg voor voldoende tussenruimte. Bak de bollen circa 1 minuut (met de deksel op de pan) tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai de bollen om en bak ze (met open deksel) aan de andere kant goudbruin. Laat de bollen op keukenpapier of een taartrooster uitlekken en iets afkoelen. Bestrooi de berlinerbollen met gezeefde poedersuiker.

Baktips

  • Je kunt de berlinerbollen na het bakken ook versieren met glazuur. Laat de berlinerbol goed afkoelen na het bakken.